Zon aanbidders in de Waterleiding duinen

Wat fijn dat de temperatuur is gaan stijgen, voor mij, en zeker ook voor de natuur. Veel dieren zijn afhankelijk van zonwarmte om zich op te warmen en energie op te doen ten behoeve van de voortplanting en de dagelijkse kost te vinden. Neem bijvoorbeeld de boomkikker. in de ochtend klimt hij via duindoorns en struweel naar boven om veilig tussen de doornige struiken zich te warmen aan de zonnestralen.

Klimmende bomkikker
Met een telelens 400 mm gefotografeerd

De Boomkikker houdt zo nu en dan even pas op de plaats, is er nog niet voldoende warmte en is de kust veilig dan klimt hij verder. Het liefst kiest hij een bramenstruik vanwege de camouflerende kleur.

Wachten op de zon

En als er voldoende zonnewarmte is opgevangen heeft de Bomkiker wer energie om ´s avonds op zoek te gaan naar een partner. Tegen zon ondergang hoor je de Boomkikkers tegen elkaar op roepen. In de nacht kruipen de boomkikkers het water in om larven te zoeken en ook de eitjes worden afgezet in het water.

Viervlek

Een heel andere aanbidder van zon en warmte is de libel, hier zie je de viervlek die op kale takken zich laat verwarmen door de zon.