Weidevogels


De meeste trekvogels zijn allang weer gearriveerd uit het zuiden om te zorgen voor instandhouding van het soort en onze wintergasten zijn de afgelopen maanden vertrokken richting het noorden. Sjansen doen sommigen trekvogels, heel slim, al voor de grote trek zodat ze daar in het land van aankomst geen energie meer in hoeven te steken. Vooral
voor de vogels die in het noorden broeden met een relatief korte zomer, is het zaak om de jongen zo snel mogelijk groot te brengen.
In Haarlem is het landje van Gruyters bij Spaarnwoude een populaire verzamelplek voor de weidevogels die vanaf begin februari ons land binnen komen. In de lucht kan je dan het prachtige schouwspel zien van vluchten vogels en de baltsende Kievieten en Grutto’s boven een broedgebied.
De Vosse- en Weerlanerpolder in Hillegom is ook een mooi en succesvol weidevogelgebied. Alhoewel veel kleiner dan Spaarnwoude, kom ik er graag.
Lopend door het gebied verbaas ik mij erover dat de Kieviten vlak boven de graslanden hun dans opvoeren terwijl de Grutto’s echt tientallen meters de lucht in gaan waar je hun geroep van ver boven je hoort. Zal de reden zijn dat ze een groter territorium bestrijken omdat er minder Grutto’s dan Kieviten zijn?
Dat de Kieviten in grote groepen het weiland bevolken is wel prettig voor de weidevogels die veel minder talrijk zijn, want ze kunnen mooi gezamenlijk met de Tureluur en de Grutto de vijand verjagen. De Tureluur zie ik op het weiland ook de nabijheid zoeken van de Kievit.
Slim toch die vogels. Sluit je aan bij een grote groep assertieve soortgenoten en je vergroot je kans op overleven voor de pullen. Aan het eind van de zomer moet er immers weer een heel eind
gevlogen worden.

Grutto
Kluten en Grutto´s