Van de prachtige geurende Boshyacinten naar de Kluut en de Lepelaar

collage deelnemers Bergen 3 klAfgelopen zaterdag was de derde wandel natuur cursus voor de deelnemers uit Bergen. Een mooie warme dag met strakblauwe lucht. Hugo en Joren stonden klaar, June had andere verplichtingen en kon helaas niet mee. We reden eerst naar Wildrijk. Een bosgebied waar al 100 jaar wilde Boshyacinten groeien en bloeien. Eens was dit een landgoed van een rijke koopman uit Amsterdam en gelukkig is het goed bewaard gebleven en in veilige handen van landschap Noord Holland. tussen de bomen is de bodem bedekt met Boshyacinthen. We vonden het prachtig. Kleine insecten verzamelden nectar en we keken een tijdje naar een hommel die onder het stuifmeel zat. We hoorden heel veel vogels met de merel in de hoofdrol. Blijkbaar is het ook voor Vleermuizen een geschikt gebied want overal hangen kasten aan de bomen. Ook de Houtduif was goed aanw19ezig. Er zijn ook wat watertjes waar Salamanders schijnen te zitten , we hoorden wel regelmatig wat kikkers kwaken en zagen een mooie Gele Dotterbloem langs een kleine vijver. Na een wandeling van een uur waren we wel even aan een ijsje toe en reden we richting Schoorl naar de Harger en Pettemerpolder. Hier hebben we met onze verrekijkers het water afgezocht naar de watervogels en zagen een Visdiefje, Kluten, Grutto’s, Bergeenden en een lepelaar en ook heel veel meeuwen. Het is een mooi gebied en we probeerden de vogels op de foto te krijgen. De heren deden lekker mee met hun camera en verrekijker wen wisten zelf ook heel veel te vertellen over de Watervogels. ┬áDe drie wandeluren waren weer veel te snel voorbij en dit was voor hen ook een leuke afsluiting van hun natuurcursus. In een volgend seizoen willen ze weer graag met mij op pad Het Bos In. Kijk, dat is leuk om te horen!

16-4 bergen 3 kl