Het Zwanenwater, Blauwborsten,Orchideeen en heel veel ganzen

19-4 Beemster 2 kl

De deelnemers hadden er zin in vandaag en waren voorbereid op een lange wandeling van 5 kilometer rond het Zwanenweer met een rugzak met lekkers en drinken. Binnen vijf minuten hadden we de eerste Orchidee, de Brede orchis, al gevonden, mede dankzij de Boswachter van Staatsbosbeheer waar we een leuk gesprek mee hadden.  In het riet zagen we de Blauwborst, een Rietzanger en nog heel veel mooie zangvogels. In het gras zat een prachtige Vink op zijn gemak rond te kijken. De Grauwe Gans was royaal aanwezig en vloog met veel kabaal over ons heen. We verbaasden ons over de vele Duinviooltjes, de lievelingsbloem van de parelmoervlinder die waarschijnlijk als het wat warmer wordt ook wel weer gaan komen. Weidehommeltjes vlogen blij om de Brem en langs de wilgenkatjes en paardenbloemen. We kregen natte voeten bij de doorsteek van de vochtige duinvalleien met kleine moerasgebieden met heel veel kikkervisjes en kikkers. Er zijn heel veel foto’s gemaakt en de deelnemers zijn echt natuurliefhebbers die het nodige te vertellen en te vragen hadden. Na twee uur struinen zat het er weer op en reden we de toeristische route van Callantsoog naar Bergen langs prachtige kleurige bollenvelden. En de zon bleef zowaar de hele middag schijnen!