In de voetsporen van Napoleon in het Middenduin

Vanmiddag ben ik een nieuwe route wezen voorlopen. Ik probeer elke wandel natuur cursus of excursie een nieuw terrein aan te doen zodat het ook voor mij een ontdekkingsreis blijft.
Het Middenduin is onderdeel van nationaal park Kennemerduin. Een afwisselend gebied waar bij een uitkijkpunt Wisenten te zien zijn, als je geluk hebt. De kans dat je er Schotse Hooglanders tegenkomt is groter. Deze grote grazers houden het gebied mooi open. Het is een afwisselend terrein met bos, duin en een stuk grasland en water. Er staan diverse boomsoorten waardoor er veel te ontdekken valt qua korstmossen, mossen en paddenstoelen.

Het gebied is ook historisch van belang. Vanaf het hoge duin schijnt het leger van Napoleon te hebben gekeken naar het veroverde gebied. En er is een echte ijskelder te zien waar vleermuizen in huizen. Bijzonder in deze tijd van het jaar, als alles wit hoort te zijn, was absoluut de kamperfoelie met zijn frisgroene jonge blad.
Het uitzetten van een leuke route was dan ook geen enkele probleem. Onderweg valt er veel te vertellen over de natuur en ik hoop dat de deelnemers hier erg van gaan genieten!

Middenduin verkenning