Wintergasten en standvogels zoeken bij Warder

Met de verrekijker en camera’s over de wandeldijk van Edam naar Warder speurden we naar vogels. Een grote groep spreeuwen was aan het verzamelen voor de grote trektocht naar het zuiden. De nijlgans, die eigenlijk gewoon een eend is, zagen we vaak op de weilanden scharrelen. Ook zagen we veel grauwe ganzen. Het is moeilijk te zeggen of dit een blijvertje is want ze komen hier ook weer overwinteren vanuit het noorden. Vanaf de dijk konden we tot heel ver de groene weiden overzien en zagen heel veel zwanen. Soms nog gezinnen met hun jongen die nog uit moeten vliegen. Maar ook veel stelletjes die weer lekker samen zijn nu hun grut op eigen benen is komen te staan. De fazanten doken snel het riet in toen ze ons aan zagen komen. De aalscholvers en meeuwen lieten zich niet weerhouden om in de harde wind visjes te vangen. Het was een boeiende wandeling waarbij we steeds over hekjes moesten klimmen en langs de gevaarlijke rammen moesten zien te komen die hun kuddes beschermen tegen indringers. Met een kop warme chocolade melk met slagroom hebben konden we tevreden napraten over deze winderige natuur wandeling. En we hebben deze keer geen bos gezien!

Collage Ijsselmeer