Zomer excursies in de duinstreek

Zomer excursie in de kuststreek tussen den Haag en den Helder

Alles in de natuur nodigt ons uit om er lekker van te genieten, ga lekker mee op de natuurexcursie met Het Bos In!

Als je met een groep wilt aanmelden is de datum en tijd in overleg.
De kosten zijn 5 euro per persoon als er minimaal vier personen meegaan. We spreken af bij de ingang van het gebied en de excursie duurt ongeveer 1,5 uur – 2uur.
De wandeling is ongeveer 4 a 5 kilometer  :) of in overleg korter.

Willen jullie mee? Dan kan je je aanmelden via de contactpagina op de website.

 

2 juli 2012 AWD 011

 

 

 

 

Op zoek naar de burlende damherten in de Amsterdamse waterleiding duinen

Rond half oktober tot half november hoor je overal in de duinen de damherten burlen.
De bronst is aangebroken, de herten verleiden de hindes en dit is een heel bijzondere ervaring om te horen en om te zien!
Neem vooral je camera mee want dit levert altijd weer mooie foto’s op!
Natuurlijk genieten we onderweg tijdens de wandeling van de mooie natuur. Er staan enorm veel paddenstoelen en de bladeren kleuren naar warme herfsttinten. Het ruikt naar herfst en met een beetje geluk genieten we ook nog van een mooie zonsondergang in de duinen.1-P1240723a
Je kan mee met een excursie op:

 

 

De excursie is van …………. uur.  De wandeling is maximaal 5 kilometer, onderweg nemen we even een pauze dus neem rustig een thermoskan en wat te eten mee.
De kosten zijn 5 euro per persoon.

Verzamelen op een parkeerplaats van de Amsterdamse waterleiding duinen. Ik laat nog weten welke.
Wil je mee? meld je dan even aan via de contactpagina.
Dan laat ik je een week voor de excursie weten of er voldoende deelnemers zijn ( minimaal 4) en waar de excursie precies begint.

Zie ook : https://awd.waternet.nl/bezoekersinfo/bereikbaarheid/ .
De parkeerkosten zijn 2 euro per auto. Toegangskaarten kosten 1,50 euro per persoon.

Onder de foto lees je meer informatie over de bronstijd van damherten.

collage burl 2

Damherten Bronst
De bronsttijd duurt van half van oktober tot begin november. Al weken hiervoor gaan de mannetjes gevechten aan voor een bronstplaats. Meestal zijn dit schijngevechten, maar echte gevechten komen voor. De veroverde bronstplaats (of ‘lek’) wordt gemarkeerd door langs de bomen te schuren. Met de hoeven krabt het mannetje een ondiepe kuil in de grond, die hij besproeit met urine en sperma waarin hij zichzelf wentelt. Hiermee en met luide brullen lokt het mannetje de hindes.
In mei tot juli, na een draagtijd van 6 maanden, wordt één kalf (heel soms twee) geboren. Het kalf weegt ongeveer 4,5 kg en heeft hetzelfde kleurenpatroon als volwassen dieren. Het kalf houdt zich de eerste weken verscholen in het groen, maar het kan zijn moeder al volgen. Na twaalf weken trekt het grazend met de moeder mee en drinkt soms nog bij de moeder. Dit doet hij tot 5 tot 10 maanden oud.

Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp, mannetjes na 7-14 maanden. Jonge mannetjes hebben weinig kans zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een lek te veroveren. Een hinde kan 16 jaar oud worden, een hert 8 tot 10 jaar. In gevangenschap zelfs twintig jaar.

Geluid

Het damhert is meestal stil. Een kalfje en zijn moeder maken blatende geluiden naar elkaar. Bij gevaar laat een hinde korte, heftige blafjes horen en bij pijn slaken damherten een langgerekt geblaat. In de bronsttijd maken mannetjes luide, boerende en knorrende roepen en hindes ’miauwen’ tijdens de bronst.

Leefwijze en eten

Overdag rusten damherten en herkauwen ze in het bos of op een rustig land. Het damhert kan goed zwemmen en springen en verplaatst zich met sprongen tot 2,5m ver en 2 meter hoog. Een damhert ziet, hoort en ruikt heel goed. Een hert dat gevaar ruikt, licht zijn staart op om zo de andere te waarschuwen.

Damherten leven in roedels. Na de paartijd leven de mannetjes in vrijgezellengroepjes, terwijl de vrouwtjes (hinden) met hun jongen van dit en het voorgaande jaar in groepjes van vijf tot zeven dieren samenleven. Een hindenroedel wordt geleid door een dominant vrouwtje.
Het damhert eet uitsluitend plantaardig voedsel. Het voedt zich met grassen, biezen en kruiden, aangevuld met jonge (boom)bladeren, dennen- en sparrennaalden, bessen, eikels, beukennoten, granen, wortelen en ’s winters schors, hulst en heide.

Verblijfplaats

Het damhert is buiten de bronsttijd niet gebonden aan een vast gebied en heeft ook geen vaste verblijfplaats. De groepssamenstelling is zeer wisselend. Vaak leven herten en hindes met jongen in de lente en zomermaanden in aparte roedels. In de wintermaanden leven herten en hindes meestal samen. Tijdens de bronsttijd ontstaan er jeugdgroepen. Per roedel hebben de damherten vaste leefgebieden, die vaak met elkaar overlappen en dicht bij de bronstplaats zijn.