Seizoensexcursie duinen Vogelenzang- Haarlem

                                   Dwalen door de duinen

Een heerlijke dwaaltocht door het duingebied,
waarbij je geniet van alles wat op je pad komt.

 

1-oktober 2019

Rond half oktober tot begin november hoor je overal in de duinen de damherten burlen.
De bronst is aangebroken, de herten verleiden de hindes en dit is een heel bijzondere ervaring om te horen en om te zien!
Neem vooral je fototoestel mee want dit levert altijd weer mooie foto’s op! We zien ongetwijfeld mooie tafereeltjes waar we ruim de tijd voor nemen.
Natuurlijk genieten we onderweg tijdens de wandeling van de mooie natuur. Er staan enorm veel paddenstoelen en de bladeren kleuren naar warme herfsttinten. Het ruikt naar herfst en met een beetje geluk genieten we ook nog van een mooie zonsondergang in de duinen.1-P1240723a

De wandeling is maximaal 5 kilometer, onderweg nemen we even een pauze dus neem rustig een thermoskan en wat te eten mee.

Verzamelen op een parkeerplaats van de Amsterdamse waterleiding duinen. Ik laat nog weten welke.
Wil je mee? meld je dan even aan door een mail te sturen naar marryvdgeest@gmail.com
Dan laat ik je een week voor de excursie weten of er voldoende deelnemers zijn en waar de excursie precies begint.

Zie ook : https://awd.waternet.nl/bezoekersinfo/bereikbaarheid/ .
De parkeerkosten zijn 2 euro per auto. Toegangskaarten kosten 1,50 euro per persoon.

Onder de foto’s lees je meer informatie over de bronsttijd van damherten.

1-DSC08682

De mannen oefenen en zoeken hun familie weer op. De voortekenen van de bronsttijd!

1-P1070635

Wat maakt een natuurexcursie bij Het Bos In zo leuk?
Een natuurexcursie is geslaagd als je genoten hebt van de natuur en de wandeling.
Natuurlijk krijgt je informatie over wat we zien, je wordt niet overladen met feiten maar de informatie zal je aan het denken zetten.
Waarom gebeurd dit in de natuur?  Dat is meestal veel interessanter dan te weten wat iets is of hoe het heet.


collage burl 2

Damherten Bronst
De bronsttijd duurt van half van oktober tot begin november. Al weken hiervoor gaan de mannetjes gevechten aan voor een bronstplaats. Meestal zijn dit schijngevechten, maar echte gevechten komen voor. De veroverde bronstplaats (of ‘lek’) wordt gemarkeerd door langs de bomen te schuren. Met de hoeven krabt het mannetje een ondiepe kuil in de grond, die hij besproeit met urine en sperma waarin hij zichzelf wentelt. Hiermee en met luide brullen lokt het mannetje de hindes.
In mei tot juli, na een draagtijd van 6 maanden, wordt één kalf (heel soms twee) geboren. Het kalf weegt ongeveer 4,5 kg en heeft hetzelfde kleurenpatroon als volwassen dieren. Het kalf houdt zich de eerste weken verscholen in het groen, maar het kan zijn moeder al volgen. Na twaalf weken trekt het grazend met de moeder mee en drinkt soms nog bij de moeder. Dit doet hij tot 5 tot 10 maanden oud.

Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp, mannetjes na 7-14 maanden. Jonge mannetjes hebben weinig kans zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een lek te veroveren. Een hinde kan 16 jaar oud worden, een hert 8 tot 10 jaar. In gevangenschap zelfs twintig jaar.

Geluid

Het damhert is meestal stil. Een kalfje en zijn moeder maken blatende geluiden naar elkaar. Bij gevaar laat een hinde korte, heftige blafjes horen en bij pijn slaken damherten een langgerekt geblaat. In de bronsttijd maken mannetjes luide, boerende en knorrende roepen en hindes ’miauwen’ tijdens de bronst.

Leefwijze en eten

Overdag rusten damherten en herkauwen ze in het bos of op een rustig land. Het damhert kan goed zwemmen en springen en verplaatst zich met sprongen tot 2,5m ver en 2 meter hoog. Een damhert ziet, hoort en ruikt heel goed. Een hert dat gevaar ruikt, licht zijn staart op om zo de andere te waarschuwen.

Damherten leven in roedels. Na de paartijd leven de mannetjes in vrijgezellengroepjes, terwijl de vrouwtjes (hinden) met hun jongen van dit en het voorgaande jaar in groepjes van vijf tot zeven dieren samenleven. Een hindenroedel wordt geleid door een dominant vrouwtje.
Het damhert eet uitsluitend plantaardig voedsel. Het voedt zich met grassen, biezen en kruiden, aangevuld met jonge (boom)bladeren, dennen- en sparrennaalden, bessen, eikels, beukennoten, granen, wortelen en ’s winters schors, hulst en heide.

Verblijfplaats

Het damhert is buiten de bronsttijd niet gebonden aan een vast gebied en heeft ook geen vaste verblijfplaats. De groepssamenstelling is zeer wisselend. Vaak leven herten en hindes met jongen in de lente en zomermaanden in aparte roedels. In de wintermaanden leven herten en hindes meestal samen. Tijdens de bronsttijd ontstaan er jeugdgroepen. Per roedel hebben de damherten vaste leefgebieden, die vaak met elkaar overlappen en dicht bij de bronstplaats zijn.

Voorbeelden van excursies:
Ganzenhoek bij Wassenaarseslag. Een fijn natuurgebied veel bloemen en planten. Een afwisselende wandeling door dennenbossen en natte duinvalleien.
Lentevreugd tussen katwijk en Wassenaar. Waar grote grazers het hele jaar door een belangrijke plaats innemen in de natuur. Je kan hier ook fijn fotograferen waar alle gelegenheid voor is.
Leeuwenhorst. Een bos met historie en mooie poel aan de rand van Noordwijk waar in de herfst veel paddenstoelen  zijn en in de winter veel wintergasten zoals de Wintertaling.
Langeveld, een duingebied dat grenst aan de Vogelaarsdreef bij noordwijkerhout. Een klein en fijn gebied waar de duinen overgaan in poelenlandschap. Herten en paddestoelen zijn in het najaar voldoende aanwezig.
De Amsterdamse Waterleidingduinen kent drie hoofdingangen, in de Zilk, Vogelenzang en Zantvoort. Een schitterend gebied met grazers, met geluk een vosje, een oud strandwallenlandschap wat overgaat in jonge duinen. Een heerlijk struin gebied want je mag er van de paden.

Middenduin bij Overveen , Bekend om de Wisenten uitkijkplaats maar zeker ook de moeite waard vanwege de mooie ligging tussen buitenplaatsen en duinvilla’s. Een duingebied met veel historie en natuurschoon.
Heerenduinen bij IJmuiden. Er staan mooie oude bunkers en er lopen prachtige Konikspaarden in dit duingebied met schitterende oude eiken.