Op zoek naar gezelschap. De zandhagedis.

Ook de dieren hebben dringend behoefte aan gezelschap. Vooral in het voorjaar. Mijn vorige blog ging over de kikkers en nu zijn de zandhagedissen aan de beurt. Geen natuurexcursie maar wel breng ik de natuur even dichtbij voor mijn enthousiaste deelnemers. Hopelijk kunnen we snel weer met elkaar op pad!

Gisteren zag ik in de waterleidingduinen een aantal zandhagedissen. Voor het eerst dit jaar want de temperatuur wordt weer wat hoger. Zandhagedissen hebben de zonnewarmte nodig om eten te kunnen zoeken en te bewegen. Ze zijn namelijk koudbloedig en kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf op orde houden.

De vrouwtjes zijn bruin en de mannetjesĀ zijn in de paartijd van eind april tot juni prachtig groen. Door deze kleur aan te nemen maken ze veel meer indruk op de vrouwtjes. En ze verspreiden geurstoffen waardoor de vrouwtjes de mannetjes gemakkelijk kunnen ruiken. Ik zag beiden. Ze hadden nogal veel interesse in elkaar. Een echte paring was er nog niet bij maar ze genieten wel even van elkaars gezelschap zo te zien. (Ik lag er niet zo heel dicht bij maar had een grote lens op mijn camera.)

1-Onlangs bijgewerkt