Alleen op pad naar de kikkers

Het zijn rare tijden, ook voor een natuurgids. Het was allemaal zo normaal. De natuur was altijd open en iedereen werd gestimuleerd om naar buiten te gaan. Met elkaar. Gewoon lekker wandelen, sporten en genieten van de natuur. De natuur buiten en binnen is nu voor groepen even verboden dus ga ik er vaker alleen op uit. Want dat mag nog wel . En er valt in de buurt ook als je alleen bent nog genoeg te bleven in de natuur. En lukt dat niet dan kan je mijn blog lezen en hopelijk geniet je daar ook een beetje van.

De kikkers zijn uit de modder gekropen en een van de eerste dingen die ze dan doen is een partner vinden om zich voort te planten.
Het mannetje kleurt van opwinding wat blauwig.DSC06429c

Ik weet niet op ze echt wachten op pottenkijkers maar het levert wel een mooi plaatje op.DSC06450c

In de poel zie je de bevruchte eitjes liggen. DSC05988Dit noem je ook ei klompen. Deze zijn van de Bruine kikker. De vrouwtjes van de bruine en heikikker gaan na de ei afzet het land op en de mannetjes blijven meestal nog een paar weken in de poel om te wachten op een ander vrouwtje. 
Na een paar dagen komt er leven in de eitjes.  De eitjes veranderen in larven en krijgen een staartje en poten maar pas na een paar maanden is het een echte kikker.
Het wonder van de natuur, en daar hoef je echt niet ver voor te gaan kijk maar eens in een poel in de buurt.