Winterse wandeling in het mysterieuze Russengat

Dik ingepakt beginnen we aan de Russengatpad wandeling in Bergen. Ooit heeft hier een veldslag gewoed tussen het leger van Napoleon en de russen, vandaar de naam. Met dit spannende verhaal en de ijskoude mist leek de wandeling nog avontuurlijker. De vergezichten op de hoge duinen zagen we niet echt maar wat er op grond en de lage struiken zagen we des te meer.  De deelnemers hadden belangstelling voor de paddenstoelen en zwammen, vooral de mooie Oranje trilzwammen die we regelmatig zagen trokken de aandacht. We roken de kou en de rottende herfstbladeren. We zagen in beeldschone meertjes waar een laagje mist over hing, mooie kuifeenden en een reiger trok zich niets aan van ons pauzemomentje. Heel bijzonder was de vondst van drie uilenballen waar de botjes goed in terug te zien waren. Verkleumd en voldaan genoten we na een paar uur lopen van de warme chocolademelk met slagroom en konden we lekker warm napraten over de fijne natuurwandeling in dit prachtige gevarieerde duingebied. 1-17-12-2 bergen hbi1