Burlen, bijzondere geluiden in de duinen

De afgelopen weken zijn we een aantal keren op excursie geweest in de Amsterdamse Waterleiding duinen. Daar is de Bronst van de damherten in volle gang. Al wandelend hoor je van verre het geburl dus het is niet moeilijk ze te vinden maar het is wel handig te weten waar je de damherten het best kan observeren. Zonder te veel te storen. De natuur moet natuurlijk wel rustig zijn gang kunnen gaan. De mannen zijn uit alle hoeken van de duinen tevoorschijn gekomen en de oudere mannen hebben voorrang. Je ziet ze vechten, kuilen graven, plassen in de kuilen en vervolgens gaan ze rustig liggen wachten tot een hinde werkelijk geïnteresseerd is. De hindes kiezen de man door langs hem heen te paraderen als teken dat ze hem wel ziet zitten. Het paren gebeurd echt buiten het oog van de vele kijkers meestal in de schemer of nacht. Een prachtig schouwspel en gehoor dat geburl en het gemekker van de hindes.

burl2