Cursus of Excursie. Hoe ga jij Het Bos In?

Afgelopen weken heb je overal wel kunnen lezen “dat wandelen goed is voor het brein”. En dat “ouderen en mensen met een verstandelijke beperking meer naar sportzalen zouden moeten en bewegen om hen vitaal te houden”. Hier ben ik het helemaal mee eens. Maar is wandelen in de natuur niet veel uitdagender sporten in een sportzaal of een blokje om in de wijk?  Wandelen in de natuur geeft afleiding. Er is immers zoveel te zien wat je nieuwsgierigheid prikkelt. Wandelen in de frisse buitenlucht, zelfs in de wind en de regen, laat je voelen wat het klimaat is. Je ziet hoe de natuur erop reageert en laat je hierover verbazen. Hiervoor hoef je echt geen dagtochten te ondernemen want ook van een uurtje struinen in het bos krijg je weer voldoende energie.

Uit ervaring weet ik dat deze natuurwandelingen voor veel mensen met een beperking bijzonder worden gewaardeerd. Dat is de reden waarom ik ben begonnen met de wandel natuurcursus en de natuurexcursies met  ‘Het bos in’.

Tijdens de wandel natuur cursus ga ik met drie deelnemers echt op cursus in de natuur met als doel het leren over de natuur. Het waarnemen, zien en bespreken van wat je ziet.  We maken hiervoor wandelingen in mooie natuurgebieden met bomen, bloemen, planten, dieren, vogels, spinnen, vogels en noem maar op. De cursus bestaat uit drie momenten. Drie achtereenvolgende weken gaan we op  pad. Elke keer naar een ander gebied maar wel is er een herhaling van de onderwerpen waardoor de deelnemers ook echt leren kijken en leren onthouden. Doordat de deelnemers ook allemaal een fotocamera mogen gebruiken en de foto’s later thuis gestuurd krijgen blijft het geleerde ook  goed ‘hangen’. De Deelnemers geven zelf aan waar hun interesse ligt zodat de cursus ook echt gaat over wat hij of zij wil zien en leren. De deelnemers krijgen een kaart mee met foto’s van wat ze kunnen ontdekken. Wat het thuis napraten tegelijkertijd ook erg stimuleert.
De afstand die we wandelen is afhankelijk van de mobiliteit van de deelnemers en zal niet meer bedragen dan drie a vier kilometer. Tussendoor is er altijd wel een pauze en doen we activiteiten.
De inhoud van de wandel natuur cursus in een notendop.
Naast alles wat we tegenkomen in de natuur besteden we vooral aandacht aan:
Dag 1)
Even de zintuigen aan het werk zetten.
Wat hoor, zie, voel, ruik en proef je in de natuur.
Dag 2)
Zoeken naar sporen van de bewoners van het natuurgebied
Over dierensporen: keutels, vraatsporen, en andere sporen van leven.
Dag 3)
de natuur is een kringloop: Alles in de natuur heeft elkaar nodig.
Lucht, licht, water en aarde. Je zal zien hoe leuk het is om hier over te praten en dit te onderzoeken in het bos en de duinen.

De kosten voor de totale wandel natuurcursus zijn € 90,- als de deelnemers door mij bij hen thuis worden opgehaald en thuis worden gebracht. Bij vertrek vanaf het natuurgebied zijn de kosten € 75,- voor de totale cursus. In dat geval moeten de deelnemers daar heen worden gebracht en weer opgehaald op de afgesproken tijd.

De Natuurexcursie is bedoeld als een kennismaking met een natuurgebied en zijn bewoners. We gaan dan met maximaal acht deelnemers op pad. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is qua loopafstand niet langer dan de deelnemers aankunnen. Ook hier geldt dat er tussendoor ruimte is voor een pauze en activiteiten die uitnodigen tot waarnemen en bespreken. We spreken af bij de parkeerplaats van het betreffende natuurgebied.
De kosten voor de natuur excursie zijn € 15,-

Tijdens de cursus en de excursie gaan we zoveel als mag en mogelijk is van de gebaande paden. Voor mensen die minder mobiel zijn of in een rolstoel zitten zoeken we de harde paden op.
Het is uiteraard mogelijk om  zelf een groep mensen op te geven. Ook voor een schooluitstapje is dit een erg leuke en leerzame activiteit. Eigenlijk is er heel veel mogelijk en denk ik graag met je mee.
Neem voor meer informatie gewoon even contact met mij op! P.s  De cursus en de excursie worden gegeven binnen de regio Wassenaar / Alphen a/d Rijn / IJmuiden. Voor een cursus of excursie buiten deze regio reken ik per kilometer € 0,20 reiskostenvergoeding.